Våren 2025 skal rundt 1600 fjerdeklassinger fra Bærum oppleve utstillingen «Hans/Jean & Sophie Taeuber Arp – Venner, elskere, partnere» på Henie Onstad.
Et besøk til kunstsenteret er et fast tilbud fra DKS Bærum til kommunens elever på fjerde og tiende trinn. I forkant inviteres det til egne lærerkurs på senteret, som ligger nydelig til ved vannkanten i Høvikodden.
Det er bakgrunnen for at 21 lærere fra 15 av kommunens barneskoler nyter deilig lunsj på kunstsenterets kafé på en ellers helt vanlig onsdag.

Foto: André Løyning / Henie Onstad Kunstsenter
– Faglig påfyll er aldri feil, sier Fanny Kirkenær, kontaktlærer på Tanum skole, til anerkjennende nikk fra de andre rundt bordet.
Hvordan de får til å delta på kurset i en travel lærerhverdag?
En bruker fritimen sin. Et par andre rakk kjapt opp hånda da forespørselen kom. En annen løste det innad i teamet, hvor tilgang til bil var avgjørende.
Det er første gang de deltar på et slikt skreddersydd lærerkurs, og de ser fram til de neste timene.
– Når du får se en utstilling selv i forkant, så gjør det noe med kvaliteten på elevenes opplevelse. For du får det de skal oppleve under huden, kommenterer Kirkenær.
Gir større læringsutbytte
DKS Bærum og Henie Onstad har samarbeidet siden 2008.
Det som startet som en ren omvisning for tiendeklassinger, er nå et årlig tilbud til cirka 3200 elever, bestående av utvalgte produksjoner for både fjerde og tiende trinn.
I begge tilfeller kombineres omvisning og verksted i et opplegg som varer i to timer, samt altså en invitasjon til lærerkurs i forkant av turneens oppstart.
– Kurset gir lærere verktøy til å forankre besøket i undervisningen.
Når lærerne er godt forberedt, får elevene større læringsutbytte, bemerker Tom Wulff, fagansvarlig for DKS i Bærum kommune.
Det er en betraktning dagens kursdeltakere kjenner seg igjen i.
– Det er som i klasserommet: Når du har forberedt deg, er du tryggere og har større kontroll. Og du kan hjelpe elevene mer, poengterer Nora Jøssund, som er kontaktlærer på Jong skole.

Tom Wulff, fagansvarlig for DKS i Bærum kommune.
«Vi er helt avhengige av at skolene synes DKS-tilbudet er interessant og faglig godt nok.»
Tom Wulff

Camilla Sune, formidlingsleder ved Henie Onstad.
Wulff og Camilla Sune, formidlingsleder ved Henie Onstad, er samstemte i sin ros av samarbeidet mellom DKS Bærum og kunstsenteret.
Begge poengterer lærerkursets viktighet.
– Vi er helt avhengige av at skolene synes DKS-tilbudet er interessant og faglig godt nok. Og det blir det når Henie Onstad er med! Deres ansattes kompetanse innen visuell kunst gir tyngde til tilbudet, bemerker Wulff.
Sune får jevnlig tilbakemeldinger fra sine omvisere om hvor hyggelig de synes lærerkurset er – og at de merker forskjell på klassene der noen fra skolen har deltatt på kurset.
– Elevene er både bedre forberedte og mer komfortable under hele besøket. Det skaper større rom for refleksjon og utforsking, sier hun.

Hans/Jean Arp, Man med bart, 1925, olje på plate, 54,3 x 49,6 cm (66,2 x 61 x 2 cm). Sparebankstiftelsen DNB, deponert hos Henie Onstad Kunstsenter. © Hans/Jean Arp, BONO 2025
Kunst i verdensklasse
Wuff påpeker hvor heldige Bærums elever er.
Via Henie Onstad får de oppleve utstillinger av internasjonal kvalitet. Som vårens DKS-opplegg for kommunens 4. klassinger.
Hans/Jean & Sophie Taeuber-Arp var et av kunsthistoriens største kunstnerpar, og de er viktige representanter for det 20. århundrets abstrakte kunst.
Venner, elskere, partnere er den største retrospektive utstillingen viet kunstnerparet på 35 år.
Omtrent 250 verk og objekter – inkludert malerier, skulpturer, collager, tegninger, tekstiler, smykker, relieffer, fotografier, bøker og arkivdokumenter – er lånt fra nær 60 internasjonale museer, stiftelser og private samlinger.

Installasjonsfoto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter

Omvisning for lærerne.
Ingen fasit
I kafeen på Henie Onstad innleder Sune den faglige delen av dagens lærerkurs med en oppfordring:
– Dette er en unik mulighet til å oppleve det elevene skal oppleve, og å gi oss verdifulle tilbakemeldinger på opplegget. Vi har ikke fasiten, dere kjenner deres elever best, sier hun, henvendt til lærerne.
Ifølge Wulff er det typisk at skolen sender kunst- og håndverkslærere eller kulturkontakten.
Dagens deltakere består av overraskende mange fag-/kontaktlærere, og han er strålende fornøyd med gruppas sammensetting.
– Det ideelle er om skolen sender læreren som skal følge klassen, sier Wulff, men understreker at han har stor forståelse for at det ikke så lett lar seg gjennomføre.
– Det viktigste er at informasjonen og kunnskapen fra lærerkurset når elevene, slik at de er forberedt på verkstedet, kunsten de skal se, og vet litt om kunstnerne.

Formidlingsleder Camilla Sune, formidler Solvor Mathiesen Gjerde og omviser Johanne Vold.

Lærere fra 15 av kommunens barneskoler deltok på kurset.
Eventyr og død
Omviser Johanne Vold samler deltakerne i foajeen. Hun forteller hvilke regler hun kommer til å formidle til elevene før de går inn i selve utstillingen.
Den viktigste: Ikke rør kunsten!
Livshistorien til de to kunstnerne veves inn i visningen av ulike verk, med eventyr som fortellergrep.
I et rom får lærerne beskjed om å finne seg en partner. Hvert par får tre tråder og beskjed om å lage et portrett med disse.
Kunsterduoen Taeuber-Arp skapte mange verk sammen, så denne oppgaven er én måte elevene får oppleve både gleder og utfordringer med samskaping.


Bakgrunnsbilde: Sophie Taeuber-Arp, Bevegelse av fargede linjer, 1940, fargeblyant og blyant på papir, 26.3 x 34.5 cm. Stiftung Arp e.V., Berlin/Rolandswerth.

Selve omvisningen varer i cirka én time.
I et nytt rom med blodrøde vegger, forteller Vold om Sophie Taeuber-Arps tragiske død.
Rett før hun fylte 54 år ble kunstneren kullosforgiftet. Dødsfallet kastet Hans/Jean inn i en dyp krise.
Sophie fortsatte å prege diktene og kunsten hans, og han gjorde mange nytolkninger av hennes verk.

Nic Aluf, Sophie Taeuber med Dada-hodet, 1920. Stiftung Arp e.V., Berlin/Rolandswerth.

Nic Aluf, Hans/Jean Arp med navle-monokelen, 1926. Stiftung Arp e.V., Berlin/Rolandswerth.

Installasjonsfoto: Øystein Thorvaldsen / Henie Onstad Kunstsenter
– Det er fint å vite at akkurat det blir fortalt under omvisningen, bemerker en lærer.
Hun forklarer at moren til en av hennes elever nylig døde. Nå kan hun forberede eleven på denne delen av kunstnernes liv før omvisningen.
Om å hengi seg til prosessen
Andre del av lærerkurset består av en praktisk oppgave i det innbydende verkstedet i underetasjen. Igjen jobber lærerne i tospann.
Flere poengterer at det er nyttig å vite at elevene bør inndeles i par før besøket.
Denne oppgaven i verkstedet består i å lage et kunstverk i fellesskap. Elevene lærer å dele på eierskap, øve på samarbeid og ha respekt for hverandres arbeid.
– Dette er en stegvis prosess, så dere må hengi dere til prosessen, innleder formidler Solvor Mathiesen Gjerde, der hun står ikledd blå kjortel, klar til dyst.
– Vi starter med automattegning. Det er ikke lov å løfte pennen fra papiret! beordrer hun.
Ved å dele arbeidet inn i ulike steg, vektlegges det at veien blir til mens man går.
Oppgaven henter også inspirasjon fra Taeuber-Arps lekenhet i møte med kunsten.


Det var svært god steming på kurset.
Innsikt og forslag fra lærerne
Det går et aldri så lite gisp gjennom forsamlingen da de får beskjed om å rive i stykker tegningen, som nå er fargelagt etter alle kunstens regler.
Bitene skal så limes på en fargerik bakgrunn – enten etter impulsmetoden eller ved å sette dem sammen til et nytt motiv.
– Når lærerne gjør den samme oppgaven som elevene, får de innsikt i både hva den innebærer og hvilke utfordringer elevene kan møte, forklarer formidlingslederen.
Når alle har presentert seg selv som kunstnerduo og vist frem sitt ferdige kunstverk, er det tid for en oppsummering og tilbakemeldinger om den planlagte DKS-produksjonen.
En lærer bemerker at hun nok bør forberede noen elever på at de må rive opp kunstverket sitt.
En annen tipser om at det kan være lurt å ha tegneblyanter tilgjengelig, siden noen elever synes kull og tegnestifter er taktilt ubehagelige å jobbe med.
– Hvem får med tegningen hjem? undrer en.
Gruppen enes om at den beste løsningen er å definere det som klasseromskunst – noe ingen eier, men som stilles ut til alles glede.

Et kunstverk skapes.
Målgruppen i fokus
Vi tar tak i lærerne vi snakket med i lunsjen. Hva synes de om kurset?
– Det var veldig nyttig. Det gir trygghet å vite hva elevene går til, sier Karine Vestøl, faglærer på Rykkin skole.
– Det var fantastisk! Jeg koste meg, istemmer Nora Jøssund.
– Det er fint å vite om man bør forberede enkeltelever på deler av innholdet i formidlingen, oppsummerer Fanny Kirkenær.
«Vi ser på oss selv som elevenes advokat. »
Tom Wulff, DKS Bærum

Stolte lærere viser fram kunstverkene sine.
Tom Wulff fra DKS Bærum understreker viktigheten av at DKS-administrasjonen er tett påkoblet og aktivt involvert i utforming og tilpasning av DKS-tilbudet på institusjoner som Henie Onstad.
– Vi ser på oss selv som elevenes advokat. Vår viktigste oppgave å sikre at tilbudet treffer målgruppen.
– Målet er å gi elevene en best mulig opplevelse. Vi mener at lærerkurset kan bidra til nettopp det.

-Lærerkurset bidrar til å sikre at klassene som besøker senteret er bedre forberedt, noe som gir et rikere og mer engasjerende møte med kunsten, poengterer formidlingsleder Camilla Sune.
Fakta om lærerkurset
- Er et gratis tilbud til alle lærere på fjerde og tiendetrinn i Bærum kommune.
- Kurset varer i 2.5 timer, inkludert lunsj.
- Holdes på Henie Onstad hver vår og høst.
- Kunstsenteret har ansvar for det faglige innholdet i programmet. DKS Bærum står for koordineringen med skolene og rekruttering til lærerkurset.
- Lærerne får en grundig innføring i hvordan de best kan forberede elevene på besøket, samtidig som de får oppleve både omvisningen og verkstedet fra elevperspektiv.
- Tilbakemeldinger fra lærerne er en viktig del av kurset.

DKS Bærum og Henie Onstad arrangerer to lærerkurs hvert skoleår.
Foto: Marte Glanville/Kulturtanken.
Relaterte artikler
Reisen hjem
Han rømte fra Hallingdal etter en trøblete ungdomstid. Han reiste tilbake for å vise hva det hadde blitt av ham. Vi ble med da Berat Jusufi, hovedpersonen i filmen Krigere, dro tilbake for å vise filmen om sitt liv.
– Jeg håper filmen kan få noen til å føle seg mindre alene
Nora Nivedita Tvedt vil lage film for å møte mennesker. Med «Fuckings adoptert» inviterer hun skoleelever med på en indre reise.
Når opplevelsen er målet
Naturfaglærere hadde regien da fire kunstnere, med naturen som mektig kulisse, ga elever fra Ålesund vgs en dag av de sjeldne.