– Gode kunstmøter kan endre et liv

Ei blokkfløyte, en konkurranse og Steinar Ofsdal. Kulturrådets direktør Kristin Danielsen hadde en skjellsettende opplevelse i en gymsal i Arendal.

Kulturens kraft kan komme fram i helt tilfeldige møter, og gode kunstopplevelser kan faktisk endre et liv. I intervjuserien Opplevelser som varer forteller utøvere og andre om sine avgjørende møter med kunst og kultur.

Steinar Ofsdal spilte min fløytemelodi.

Steinar Ofsdal - med hatt og rød bakgrunn

– Og der satt jeg, med svette hender på en lav trebenk i gymsalen på Birkenlund barneskole i Arendal, mens Steinar Ofsdal spilte min fløytemelodi. Den som jeg lagde sammen med pappa. For hele skolen. Det var magisk!

Hun var rundt 11 år gammel da klassen skulle få besøk av Rikskonsertene.

Det forteller Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet, om et av sine første møter med kunst og kultur.

Hun var rundt 11 år gammel da klassen skulle få besøk av Rikskonsertene.

Elevene ble bedt om å lage en liten fløyteslått, som skulle sendes inn til musikere fra Rikskonsertene.

De skulle velge to forslag fra hver klasse, som de så skulle fremføre for alle elevene.

Kristins lille fløyteslått var en av de som ble valgt.

– Jeg er helt sikker på at Rikskonsertene og Steinar Ofsdal har vært på en million sånne skolekonserter, men det bryr jeg meg ikke om. De proffe musikerne fremførte min lille melodi foran alle! Den opplevelsen satte spor og var med på å forme meg som person.

Barn som medspillere

I dag husker ikke Kristin Danielsen hvem den andre utvalgte eleven var, men hun fremhever viktigheten av interesserte lærere som fulgte opp og musikere som tok det unge publikumet på alvor.

– Tenk at det jeg skapte på barnerommet mitt ble løftet fram av lærere og profesjonelle utøvere! At vi, barneskoleelevene, ble deres medspillere og ikke bare betraktere. Tenk at de kalte meg en komponist! Sånne opplevelser gjør noe med et barn. Det å få lov å være med og skape noe, det var en heftig opplevelse.

blokkfløyte av tre

Kristin Danielsen ble ikke komponist, og mener det er helt greit.

For henne handler det hele egentlig ikke om den lille fløytemelodien, men om opplevelsen og erfaringen. Om hvor viktig det var i ung alder å få innsikt i hva en skapende prosess er og alt arbeidet som ligger bak.

– Jeg tenker ofte på hvor sterke slike møter er. Det å være med i en skapende prosess er svært lærerikt og kan gi barn og unge selvtillit. Tenk om vi kunne klare å telle de magiske øyeblikkene som oppstår i møter med kunst og kultur. Gode kunstmøter kan endre et liv.

Det å være med i en skapende prosess er svært lærerikt og kan gi barn og unge selvtillit.

Fakta om Kristin Danielsen

  • Har ledet Kulturrådet siden 2016.
  • Utdannet danser fra Den norske balletthøgskole (1994) og fra Broadway Dance Centre.
  • Tidligere biblioteksjef ved Deichmanske bibliotek i Oslo, administrativ leder av Black Box Teater i Oslo, produsent for Danse- og teatersentrum, daglig leder i Ny musikk, salgssjef ved Det Norske Teatret og direktør i MIC Norsk musikkinformasjon.
Bildene av Kristin Danielsen er tatt av Ilja C. Hendel.
Kristin Danielsen - portrett

«Tenk om vi kunne klare å telle de magiske øyeblikkene som oppstår i møter med kunst og kultur. »